Ръчното индексиране на страниците в Google Search Console са временно деактивирани

От 14 октомври

Функцията „Заявка за индексиране“ на инструмента за проверка на URL адреси е деактивирана с цел извършване на някои технически актуализации. Очакваме да бъде активиран отново през следващите седмици. Междувременно Google продължава да намира и индексира съдържание чрез нашите редовни методи.

Как работи Google Търсене
Научете как Google открива, обхожда и обслужва уеб страници

Как работи Google? Ето кратка и дълга версия.

Google получава информация от много различни източници, включително:

Уеб страници, Изпратено от потребителите съдържание, като потребителски коментари на Google My Business и Maps, Сканиране на книги, Публични бази данни в Интернет, и много други източници.

Тази страница обаче се фокусира върху уеб страници.
Кратката версия

Google следва три основни стъпки за генериране на резултати от уеб страници:
Обхождане

Първата стъпка е да разберете какви страници съществуват в мрежата. Няма централен регистър на всички уеб страници, така че Google трябва постоянно да търси нови страници и да ги добавя към списъка си с известни страници. Някои страници са известни, защото Google вече ги е посещавал преди. Други страници се откриват, когато Google следва връзка от известна страница към нова страница. Други страници се откриват, когато собственикът на уебсайт изпрати списък със страници (карта на сайта) за обхождане от Google. Ако използвате управляван уеб хост, като Wix или Blogger, те може да кажат на Google да обходи всички актуализирани или нови страници, които създадете.

След като Google открие URL адреса на страницата, той я посещава или обхожда, за да разбере какво има на нея. Google изобразява страницата и анализира както текстовото, така и нетекстовото съдържание и цялостното визуално оформление, за да реши къде да се показва в резултатите от търсенето. Колкото по-добре Google може да разбере вашия сайт, толкова по-добре можем да го съпоставим с хората, които търсят вашето съдържание.

За да подобрите обхождането на сайта си:

Уверете се, че Google може да достигне до страниците на вашия сайт и дали те изглеждат правилни. Google влиза в мрежата като анонимен потребител (потребител без пароли или информация). Google също трябва да може да вижда всички изображения и други елементи на страницата, за да може да я разбере правилно. Можете да направите бърза проверка, като въведете URL адреса на страницата си в инструмента за тестване на Mobile-Friendly. Ако сте създали или актуализирали една-единствена страница, можете да изпратите индивидуален URL на Google. За да кажете на Google за много нови или актуализирани страници наведнъж, използвайте карта на сайта. Ако поискате от Google да обходи само една страница, направете го начална страница. Вашата начална страница е най-важната страница на вашия сайт, що се отнася до Google. За да насърчите пълното обхождане на сайта, уверете се, че вашата начална страница (и всички страници) съдържа добра система за навигация на сайта, която води до всички важни секции и страници на вашия сайт; това помага на потребителите (и Google) да се ориентират във вашия сайт. За по-малки сайтове (по-малко от 1000 страници) информирането на Google само за вашата начална страница е всичко, от което се нуждаете, при условие че Google може да достигне до всичките ви други страници, като следва път от връзки, които започват от вашата начална страница. Получете вашата страница, свързана с друга страница, за която Google вече знае. Имайте предвид обаче, че връзки в реклами, връзки, които плащате на други сайтове, връзки в коментари или други връзки, които не следват указанията на Google за уеб администратори, няма да бъдат последвани от Google.